“Deze werkplek is te gek”

Elk nummer bezoeken we de werkplek van de werknemer uit de sport- of zwembranche. Deze keer bezoeken we Kyle Koch (24). Hij werkt als Allround medewerker bij Zwemparadijs ‘In de Bende’ in Landgraaf.

“Als gediplomeerd Engels docent kon ik mijn draai niet vinden in het onderwijs. Via mijn moeder ben ik bij Zwemparadijs ‘In de Bende’ terecht gekomen. Het begon allemaal met een vakantiebaantje in de horeca. Al snel mocht ik als toezichthouder werken en een klein anderhalf jaar later zagen ze mijn potentie en bood mijn werkgever mij een interne opleiding aan tot Aqua-Fit instructeur onder begeleiding van niemand minder dan, jawel hoor, mijn moeder!”

Veiligheid
“Het is heerlijk om in een zwembad te werken, de werkplek is gewoon te gek. De verschillende werkzaamheden motiveren mij enorm. Zo geef ik onder andere senioren pittig les en heel soms bak ik zelfs nog friet. Daarnaast is er altijd wel een collega aanwezig die de dienst gezellig maakt. Belangrijk bij het werken in een zwembad is de veiligheid. Dit staat centraal bij ‘In de Bende’. Er zijn meerdere strikte regels die te allen tijde worden gehanteerd. Denk bijvoorbeeld aan de verdeling van de toezichthouders.”

Aqua Bootcamp
“Bootcamp wordt vaak in de bossen of op ruig terrein gegeven. Aqua Bootcamp lijkt hier erg op, alleen wordt deze gedeeltelijk in het water gegeven.  Het is een intensieve training waarin weinig rust en veel interval ter sprake komt. De deelnemers van de Aqua Bootcamp zwemmen explosief baantjes, doen krachttraining onder invloed van de waterweerstand, maar ook push-ups, sit-ups en andere intense spieroefeningen op hoog tempo. Het is nog een vrij nieuw concept en staat zodoende in de kinderschoenen. Onder begeleiding van de innovatieve sportvrouw van ‘In De Bende’, Nicole Braakman, heeft deze les een flinke slag geslagen bij de gasten van het zwemparadijs.”

“Het mooie aan de Aqua Bootcamp is dat je een heel zwembad met wel 20 verschillende hulpmiddelen kunt inzetten om je les vorm te geven. In eerste instantie gaat er een wereld voor je open en weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen, dus de voorbereiding speelt echt een belangrijke rol. Daarnaast moet je als instructeur ook altijd alert blijven gedurende de les. Mensen zijn vaak geneigd om over hun eigen limiet heen te gaan en in kleine stappen is dat natuurlijk grensverleggend, maar bij te grote stappen kan het fataal zijn. De instructeur kan wel een goede, zware en uitdagende les opzetten, maar iedereen heeft natuurlijk zijn een eigen trainingsniveau. Je bent dus de hele tijd bezig met het nauw bekijken van gezichtsuitdrukkingen en het aansturen van de klanten. Aqua Bootcamp is voor iedereen toegankelijk, alleen moet je daarom wel kunnen differentiëren in je lessen. Dit is misschien wel de grootste uitdaging, maar dat maakt mijn werk des te leuker. Ook als ik niet als instructeur werkzaam ben, doe ik des te harder mee. Voor mij kan niets tippen aan deze explosieve ervaring.”

Protestmars
“Naast mijn werkzaamheden binnen het zwembad heb ik me ook ingezet voor het zwembad zelf. Eind 2015 kregen we het bericht dat het zwembad ging sluiten. Het bad is 50 jaar oud en er moest gerenoveerd worden of een nieuw bad komen. De gemeente besloot het bad te sluiten vanwege bezuinigingen, ondanks beloften voor een nieuw zwembad. Samen met de collega’s, bezoekers van het zwembad en de FNV zijn we toen in actie gekomen. Want het zwembad draait goed en heeft nog steeds veel bezoekers. Het is onbegrijpelijk dat de gemeente het zwembad wilde sluiten en ons als medewerkers op straat wilde zetten. Gelukkig hebben we het tij weten te keren door de straat op te gaan in een protestmars. Besloten is dat er een nieuw doelgroepenbad komt en tot die tijd blijft zwemparadijs ‘In de Bende’ open. Dit proces heeft mijn ogen geopend. Het is belangrijk om in actie te komen en wel nu. Anders hadden wij als medewerkers van zwembad ‘In de Bende’ waarschijnlijk op straat gestaan zonder werk.”

Heb jij ook een bijzonder beroep en wil je dit met ons delen? Mail dan naar fnvzwembaden@fnv.nl