Deze week is het de Week Tegen Pesten. Ook op sportclubs gebeurt het. Het komst het meeste voor bij kinderen tussen de negen en twaalf jaar. Pesten is niet altijd zichtbaar. Vaak is het stiekem of zelfs buiten de club, bijvoorbeeld op social media. Als sportclub is het evengoed belangrijk dat iedereen zich veilig voelt. Zo houd je de sfeer op de club gezellig.

Het belangrijkste is, in alle gevallen, om erover te praten. Leden komen sporten, omdat ze er plezier aan beleven. Wanneer er gepest wordt, hindert dit het spel en waarschijnlijk ook de sfeer in een team. Echter is dit niet altijd zichtbaar en kan de drempel te hoog zijn om als kind aan te geven dat je gepest wordt. Het is dan van belang dat je hier als bestuursleden, ouders, trainers en coaches aan werkt.

Pestprotocol
Voor sportclubs is het goed om een pestprotocol te hebben. Daarin kan je aangeven wat de regels zijn en hoe er om wordt gegaan met dergelijke situaties. Maak dit kenbaar door het te bespreken, bijvoorbeeld tijdens een training samen met de trainer en de kinderen. Wanneer je de ouders hier ook bij betrekt, wordt het al gelijk bespreekbaar. Door dit de delen met de hele vereniging, verlaag je de drempel en zullen slachtoffers of ouders zich eerder uitgenodigd voelen erover te praten.