Bijna een jaar geleden oordeelde het Gerechtshof Den Haag dat een amateurvoetballer zich tijdens een voetbalwedstrijd schuldig had gemaakt aan mishandeling van een tegenspeler door het maken van een zogenaamde ‘sliding tackle’. De uitspraak leidde tot veel ophef, maar ook tot de vraag wanneer een speler strafrechtelijk kan worden veroordeeld voor gedrag tijdens een sportwedstrijd en welke gevolgen deze uitspraak met zich mee zou kunnen brengen.

Frank Verlaan en Amajanti Verbeek zijn als advocaat werkzaam op de sectie sport- en arbeidsrecht van CMS. In dit artikel gaan zij in op de betreffende uitspraak van het Gerechtshof Den Haag en de (mogelijke) gevolgen in dit kader.

Uitspraak Gerechtshof Den Haag 21 juli 2017 (1)

Kort gezegd waren de feiten in bovengenoemde zaak als volgt. Op 30 november 2014 vond een voetbalwedstrijd plaats tussen X en Y. Het slachtoffer speelde bij team X en de verdachte bij team Y. Op enig moment sprintten zowel het slachtoffer als de verdachte achter de bal aan. Tijdens het sprinten bevond de verdachte zich (schuin) achter het slachtoffer. De verdachte rende tot vlakbij het slachtoffer en maakte een beweging met zijn rechtervoet/rechterbeen in de richting van de benen van het slachtoffer, waarbij de verdachte het o

U heeft een deel uit het artikel gelezen. Het hele artikel is beschikbaar voor abonnees van Sport FM, al meer dan 20 jaar het vakblad voor sportorganisaties. Voor €20,00 per jaar ben je al abonnee en dan krijg je 4x per jaar Sport FM op de mat, 4x per jaar een digitaal magazine, E-Specials over tal van onderwerpen en diverse digitale tools.

Ook abonnee worden? Dat is fijn, dan kunnen wij ons onafhankelijke werk blijven voortzetten. Hier kan je je aanmelden