Binnenkort verschijnt de nieuwe SportFM-editie (nr.4) op de deurmat!

Ook dit nummer bevat weer tal van boeiende en interessante artikelen en informatie zoals …

De Ondernemende Sportvereniging (introductie)
Dit is het eerste artikel in het kader van de samenwerking met de ValueFactory. Binnen deze samenwerking worden vernieuwende methodieken ontwikkeld die sportverenigingen helpen bij hun bedrijfsvoering. Denk hierbij bv. aan mogelijkheden om je clubruimte te verhuren (extra inkomsten en nieuwe contacten), een nieuw platform voor crowdfunding en instrument om een beleidsplan op te stellen. In dit artikel gaat Peter Scholten in op de “WaardenBox”, een van de vernieuwende instrumenten.

Sportruimteverhuur
Zo passend in het kader van de ondernemende sportvereniging wordt ingegaan op de unieke mogelijkheden voor sportverenigingen om aan nieuwe eigen inkomsten en contacten te komen.

De meerwaarde van een fusie
Een fusie wordt in veel gevallen uitgevoerd om als club het hoofd boven water te houden. Wanneer clubs fuseren heeft dat simpelweg ook de nodige voordelen. Denk aan kostenefficiëntie, extra inkomsten, het bundelen van kennis en een betere positie richting de gemeente.

Het behouden van jeugdleden
Ledenbehoud is voor sportclubs een essentieel thema. In een groot aantal sporten staat het ledental bij de clubs onder druk. Clubs die niet in staat zijn leden te behouden, zien het positieve resultaat van ledenwerving immers snel in rook opgaan. In deze editie: hoe behoud je jeugdleden voor jouw club?

Oktober: maand van de clubkeuring
Oktober is de Maand van de ClubKeuring. De ClubKeuring is een gevalideerde analyse van alle veiligheidsaspectenvan de sportaccommodatie, ontwikkeld door Clubzeker.

Ondernemerschap bij tennisvereniging ULTV Rhijnauwen
Door teruglopende inkomsten uit subsidies en minder contributie-opbrengsten als gevolg van dalende ledenaantallen zien veel verenigingen zich genoodzaakt andere activiteiten te ontwikkelen om geld te ‘verdienen’. Er zijn echter ook clubs waarbij dat helemaal niet aan de orde is en het ondernemerschap als ‘vanzelf’ bij de verenigingscultuur past. Over die clubs gaat deze nieuwe serie, waarbij we aftrappen met de tennisvereniging ULTV Rhijnauwen in Bunnik, gelegen aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug.

Derde geldstromen: subsidiemogelijkheden voor de club
In de voorgaande twee edities hebben we artikelen gewijd aan derde geldstromen voor sportclubs. In Sport FM 17.2 bespraken we fondswerving, in 17.3 in zeven stappen naar succes en in deze uitgave bekijken we de subsidiemogelijkheden.

Clubkasspekken
In deze rubriek presenteren we steeds enkele ideeën om de clubkas te spellen. In deze editie ‘naaktvoetbal’ en het veilen van de tribune.

Grenzen verleggen om sociaal gedrag te stimuleren
Zorginstelling Pluryn laat jongeren met een beperking en gedragsproblemen hun grenzen verleggen. Samen met jongeren uit andere instellingen beklimmen ze de Mont Ventoux. Senior onderzoeker Evelien Poelen: “De jongeren ontwikkelen sociale vaardigheden en krijgen een beter zelfbeeld.”

Veiligheid op sportaccommodaties
Sportclubs zijn meer met veiligheid bezig, weet William van Diemen van Voetbalveilig.nl. Toch verkiezen clubs soms goedkoop materiaal boven de veilige varianten. “Kies altijd voor doelen met een geïntegreerd gewicht, want dan weet je dat het veilig is.”

Kampong zet in op duurzaamheid
Omnisportvereniging Kampong uit Utrecht zet vol in op verduurzaming van de sportaccommodatie. Met de hulp van de leden bespaart de club een hoop geld en is tevens bewust bezig om de milieubelastbaarheid terug te dringen.

en verder …
* Servicepagina’s: alles over de E-Specials
* Column Lutger Brenninkmeijer: Hockey toch nog conservatief?
* Adressen binnen handbereik
* Nieuws & Noviteiten

Wilt u ook de komende editie op de deurmat?

Word dan abonnee! Sport FM is al meer dan 20 jaar het onafhankelijke platform voor sportbestuurders. Als abonnee ontvangt u 4 keer per jaar Sport FM in de bus, 2x per jaar het digitale magazine, heeft u toegang tot het redactionele archief, wordt u uitgenodigd voor onze gratis bijeenkomsten, heeft u gratis toegang tot de E-Specials en nog veel meer. Dit alles voor slechts het Jubileumtarief van € 20,00 voor het eerste jaar, daarna € 40,00. Nog geen abonnee? Klik hier om abonnee te worden. Op de hoogte blijven via Facebook? Like us here.