Sport FM ligt 20 oktober weer op de mat

De vijfde editie van Sport FM ligt vanaf 20 oktober bij de abonnees op de mat. Ook dit nummer bevat weer tal van boeiende en interessante artikelen en informatie zoals:

De Ondernemende Sportvereniging (2)
Dit is het tweede artikel in het kader van de Ondernemende Sportvereniging binnen de samenwerking met de ValueFactory. Hierbinnen worden vernieuwende methodieken ontwikkeld die sportverenigingen helpen bij hun bedrijfsvoering. Denk hierbij bv. aan mogelijkheden om je clubruimte te verhuren (extra inkomsten en nieuwe contacten), een nieuw platform voor crowdfunding en instrument om een beleidsplan op te stellen. In dit artikel gaat Peter Scholten in op het weinig creatieve idee en dreigement van een club “om de contributie te verdrievoudigen als de leden niet meer vrijwilligerswerk gaan doen”.

Nieuwe crowdfundingsite voor de sport
In dit artikel gaat Martijn Arnoldus in op de introductie van een nieuwe crowdfundingsite voor de sport, in samenwerking met ValueFactory en SportFM, zo ook goed passend binnen de initiatieven in het kader van de Ondernemende Sportvereniging. Martijn Arnoldus is directeur van de populaire crowdfundingsite VoorJeBuurt en de nieuwe crowdfundingsportsite is dan ook gebaseerd op deze succesvolle site waarbinnen sport een nieuwe special wordt.

Sport FM aanwezig op Nationale Sportvakbeurs
Komt u ook naar de beurs op 15 of 16 november in Gorinchem? Kom ons dan even bezoeken op stand 257. We sluiten voor abonnees een gratis toegangskaart in bij de komende Sport FM.

Gratis seminar ‘De ondernemende Sportvereniging’
Tijdens de Nationale SportVakBeurs bent u welkom op ons seminar ‘De Ondernemende Sportvereniging’. Tijdens dit seminar gaan we met de bezoekers in gesprek gaan over o.a. de noodzaak en wenselijkheid van een meer ondernemende houding van sportverenigingen; de toekomst van die verenigingen en de mogelijkheden die er zijn om nieuwe werkwijzen en methoden te gebruiken. Het seminar is gratis te bezoeken op beide dagen om 10:30. Zeker zijn van een stoel? Meld je dan aan via floris@desportuitgever.nl ovv aanmelding van Seminar NSVB, de datum en het aantal personen.

Veilige sportaccommodatie: Sportdrempelvrij
Hoe bereikbaar en toegankelijk zijn de sportaccommodaties in Nederland voor sporters met een beperking? De app Sportdrempelvrij zorgt ervoor dat sporters hun oordeel kunnen vellen over de verschillende sportaccommodaties in ons land. We gingen met Vera Scholten van het Mulier Instituut in gesprek: “Parkeerplekken voor gehandicapten en de aanwezigheid van drempels lijken vooralsnog de grootste knelpunten.”

Veilige Sportaccommodatie: Hoe veilig is jouw sportaccommodatie?
Ieder bestuur en/of de eigenaren van een sportaccommodatie zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van een sportaccommodatie. Deze verantwoordelijkheid delen zij met sporters, trainers, coaches en verzorgers. Samen moeten zij zorgen voor een veilige sportomgeving die bijdraagt aan het voorkomen van blessures. We hebben een checklist opgesteld.

E-Special Veilige Sportaccommodatie
Wil je weten hoe veilig jouw sportvelden zijn? Doe dan (vanaf 20 oktober) de gratis test op
www.meerdansport.nl/software en klik op ‘Sportaccommodatie veiligheidstest’. Deze test hebben we in samenwerking met Voetbalveilig ontwikkeld. Na het beantwoorden van een aantal vragen krijg je een rapport op maat. Daarnaast is vanaf 20 oktober ook de E-special Veilige Sportaccommodatie beschikbaar. In dit digitale archief vind je o.a. meer tips hoe je een veilige sportaccommodatie creëert en hoe andere sportclubs zorgen voor een veilige sportomgeving voor hun leden. Bekijk vanaf 20 oktober de E-special op www.meerdansport.nl/especials.

Groot versus Klein
Nederland telt ruim 3.200 voetbalverenigingen. Ze zijn er in vele soorten en maten. Sport FM sprak met Wim Trugg, voormalig voorzitter van vv OJC Rosmalen, een vereniging met ruim 2.000 leden. Daartegenover staat Jeroen de Jonge, voorzitter van vv Gersloot, een vereniging met precies 22 leden. Klein of groot, beide clubs hebben hun voordelen en problemen.

Vraag het Martin
In de rubriek ‘Vraag het Martin’ geeft communicatiespecialist Martin van Berkel antwoord op vragen van sportclubs. In deze editie vragen over privacy met betrekking tot het plaatsen van foto’s en video’s op Facebook.

Contactgegevens van vrijwilligers op clubwebsite
Veel sportverenigingen willen toegankelijk zijn. Voor leden en hun ouders, vrijwilligers en andere betrokkenen. Het openbaar maken van contactgegevens is onderdeel hiervan, of toch niet? Het blijkt nogal verschillend te zijn hoe sportverenigingen hier mee omgaan. Sport FM maakte een rondje langs de velden bij verschillende sporten om de meningen te peilen.

ALV blijft doorn in het oog van sportclubs
De Algemene Ledenvergadering (ALV) is voor veel clubbestuurders een doorn in het oog. De leden zijn vaak met geen mogelijkheid naar de ALV te krijgen, terwijl dat het moment is om mee te praten over de toekomst van de club. Hoe lossen voorzitters dit probleem op? We vroegen het aan clubbestuurders.

Sportruimteverhuur
In navolging van het succes van Buurtruimteverhuur.nl bij o.a. scholen wordt nu gestart met het opstarten van een gelijksoortig systeem voor sportverenigingen … Sportruimteverhuur.nl. Sportruimteverhuur.nl is een methode waarmee …
* Je een instrument hebt dat goed in elkaar zit, zijn waarde bewezen heeft en die jouw huurders 24 uur per dag kunnen gebruiken om te reserveren en hun betaling te doen.
* Je zekerheid hebt over de vastgelegde afspraken, reserveringen en betalingen.
* Je met minder moeite en kosten meer huurders aantrekt.
* Je er financieel op vooruit gaat.
In dit nummer de initiatieven in Utrecht waarbij zowel de Vereniging Sportbelang Utrecht als de gemeente enthousiast over Sportruimteverhuur zijn. Inmiddels is het Sportpark Marco van Basten de eerste deelnemende organisatie. In het artikel laat de Utrechtse wethouder Paulus Jansen o.a. het volgende weten …”Ik heb naast sport ook vastgoed in mijn portefeuille. Ik ben enthousiast over de mogelijkheid die www.sportruimteverhuur.nl aan verenigingen en stichtingen biedt. Zij kunnen hun bestuurskamer, vergaderruimte en overige ruimten aan derden aanbieden via deze overzichtelijk site”.  NB. De site wordt in   oktober gelanceerd.

Gratis adviseurs voor sportclubs
Het besturen van een sportvereniging is leuk werk. Ja toch? Maar eerlijk is ook dat het niet altijd gemakkelijk is. Maar we hebben goed nieuws … je hoeft het niet alleen te doen! Er staan tal van mensen klaar die de sportvereniging als vrijwilligers-, ideële en ondernemende organisatie/vereniging van harte en meestal gratis willen helpen. In dit artikel passeren verschillende mogelijkheden de revue.

De ondernemende club: Pay per Point bij FC Den Bosch
Door diverse redenen zien veel verenigingen zich genoodzaakt andere activiteiten te ontwikkelen om geld te ‘verdienen’. In deze serie sporen we ondernemende clubs op, die met een creatief concept in de sport bezig zijn. Dit keer gingen we op bezoek bij FC Den Bosch, dat dit jaar een uniek seizoenkaartconcept introduceerde. De prijs van een seizoenkaart is afhankelijk van het aantal behaalde punten. Gevaarlijk? Helemaal niet volgens Roel van der Krabben, manager Marketing & Communicatie.

Duurzaamheid: FC Oldemarkt
De accommodatie van FC Oldemarkt bestaat uit een goed geïsoleerde schil, vloerverwarming, warmtepomp met open bron, PV– panelen, zonnecollectoren en energiezuinige verlichting. De meerkosten voor het duurzaam bouwen werden ingeschat op € 120.000 op een totaal bedrag van  bijna € 800.000,-. We spraken met voorzitter André Bus hoe een club met 350 leden dit voor elkaar heeft gekregen.

en verder …
* Servicepagina’s: alles over de E-Specials
* Column Peter Scholten: ‘Vrijwilligerswerk? Dat is toch echt vrijwillig hoor’
* Column Lutger Brenninkmeijer: ‘Helden zijn toch echt levende wezens’
* Adressen binnen handbereik
* Nieuws & Noviteiten

Wilt u ook de komende editie op de deurmat?
Word dan abonnee! Sport FM is al meer dan 20 jaar het onafhankelijke platform voor sportbestuurders. Als abonnee ontvangt u 4 keer per jaar Sport FM in de bus, 2x per jaar het digitale magazine, heeft u toegang tot het redactionele archief, wordt u uitgenodigd voor onze gratis bijeenkomsten, heeft u gratis toegang tot de E-Specials en nog veel meer. Dit alles voor slechts het Jubileumtarief van € 20,00 voor het eerste jaar, daarna € 40,00. Nog geen abonnee? Klik hier om abonnee te worden.

Op de hoogte blijven via Facebook? Like us here.