Nieuwe E-Special over “Fuseren”

Welke vormen van fuseren zijn er en hoe pak je een fusie aan?

Daling sportclubs
Het aantal sportverenigingen daalt in ons land. In 2014 werden er 454 sportclubs opgeheven en bleven er totaal nog 24.727 verenigingen over. Een jaar later daalde dat aantal sportclubs nog eens met een kleine honderd. In 2014 bleef het aantal leden ondanks de opgeheven sportclubs gelijk, een jaar later daalde het aantal iets. Dat kan een tweetal oorzaken hebben: het aantal leden bij de overgebleven clubs is iets gestegen en/of een aantal clubs is gefuseerd, waardoor geen leden die sportten in clubverband verloren gingen. In deze E-book gaan we het hebben over de tweede oorzaak: de fusie.

Inhoud E-special
Wat is echter een fusie en wat voor regelgeving komt er allemaal bij kijken? Fuseren is een optie voor clubs die moeite hebben hun broek op te houden en voor sportverenigingen die hun krachten samen willen bundelen. In hoofdstuk 3 gaan we verder in op de meerwaarde van een fusie voor de verschillende clubs. Het stappenplan voor een fusie volgt in hoofdstuk 4. In het laatste hoofdstuk kijken we hoe een aantal clubs in de praktijk terugkijkt op hun fusie en welke tips ze hebben voor andere verenigingen die denken aan een fusie. Kijk nu hier om de E-special te lezen.

 

Sport FM geeft vanaf 2017 E-specials uit: digitale naslagwerken over alles dat met sportclubs en sportaccommodaties te maken heeft. Deze E-specials worden jaarlijks geüpdatet. Als abonnee ontvang je 4 keer per jaar Sport FM op de deurmat en 2 keer digitaal in jouw mailbox. Daarnaast kun je alle E-specials bekijken. Nog geen abonnee? Ga naar www.meerdansport.nl/lid-worden.