Al decennialang heeft het Nederlandse amateurvoetbal de scheiding tussen zaterdag- en zondagvoetbal. De laatste jaren blijkt dat steeds meer zondagclubs over schakelen naar de zaterdag. Dit verwerkte Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB, in zijn wekelijkse column op de website van de voetbalbond.

,,Tegenwoordig splitsen mensen hun weekend in tweeën. Zaterdag sporten, zondag voor jezelf en het gezin. Hierdoor raken om de eerste dag van het weekend de velden overvol en de dag erna dikwijls leeg. Daardoor wagen verenigingen uit het zondagamateurvoetbal regelmatig de overstap naar de zaterdagcompetitie”, verklaart Van der Zee.

Van der Zee benoemt enkele oorzaken. ,,Verenigingen zijn het beu voor een paar man publiek te spelen, het ledental loopt elk seizoen verder terug en ze missen stevige streekderby’s”, licht de directeur amateurvoetbal toe.

Het Centraal Orgaan Hoofdklassen maakt serieus werk van het plan de Hoofdklasse regionaal in te delen en de scheiding tussen de zaterdag en zondag op te heffen. In de Tweede Divisie is de scheiding al opgeheven. Of dit besluit wordt doorgevoerd, is aan de KNVB. Van der Zee plaatst een kanttekening dat dit ook aan de clubs is.

,,De problemen in het weekendvoetbal kunnen alleen door de verenigingen worden opgelost. Clubs zullen over hun trots heen moeten stappen en kijken naar de gezamenlijke kansen een voorzet te geven naar een mooie en duurzame toekomst voor het voetbal in het weekend. We moeten als één voetbalfamilie bouwen aan een nieuwe opzet van het weekendvoetbal. Doen wij niks, dan struikelt de zaterdagcompetitie over zijn eigen succes en komt zondagvoetbal steeds vaker buitenspel te staan”, sluit Van der Zee af.