“Het gaat niet om handhaving, maar om bewustwording”

In de vorige (geprinte) uitgave van Sport FM hebben we het artikel rookvrij gepubliceerd. Inmiddels is dat artikel door de KNHB overgenomen en op www.meerdansport.nl is de video van het interview met de voorzitter van HCM Arnhem, Frank Rikken, te zien.

Over de aanpak voerde het bestuur verschillende discussies. “Het handhaven was wel onze angst. Er waren meerdere ideeën. Bijvoorbeeld de kinderen een hesje geven met de tekst ‘Wij zijn een rookvrije generatie’ of dat kinderen gaan hoesten als ze naast een roker staan. Dat werd het allemaal niet. Wij lieten het over aan de leden. We hebben geen handhavingploeg. Mensen spreken elkaar aan. Niet met de insteek dat roken verboden is, maar met de mededeling: “Weet u dat dit sportpark rookvrij is?” Dan verontschuldigen rokers zich, doven ze hun sigaret of ze lopen naar het rookgedeelte”, vertelt Rikken de aanpak.

Buiten de hekken van het sportterrein heeft HCM Arnhem een rooktegel neergelegd, waar bezoekers toch kunnen roken. “Bij de enquête stemden de leden fiftyfifty op de vraag of er rekening moet worden gehouden met rokers. In eerste instantie deden wij niets met deze uitslag, maar in een korte periode bleek de opening van het sportpark een letterlijk rookgordijn te zijn.

U heeft een deel uit het artikel gelezen. Het hele artikel is beschikbaar voor abonnees van Sport FM, al meer dan 20 jaar het vakblad voor sportorganisaties. Voor €20,00 per jaar ben je al abonnee en dan krijg je 4x per jaar Sport FM op de mat, 4x per jaar een digitaal magazine, E-Specials over tal van onderwerpen en diverse digitale tools.

Ook abonnee worden? Dat is fijn, dan kunnen wij ons onafhankelijke werk blijven voortzetten. Hier kan je je aanmelden