Internationale sportevenementen zijn belangrijk voor ons allemaal en dat maakt het deste belangrijker dat we zorgen dat de mensen die zo hard werken om het mogelijk te maken dit werk veilig te kunnen doen en hier ook op een juiste manier voor beloond worden. Marcelle Buitendam, Bestuurder FNV Sport&Bewegen: “Werken in de sport moet waar ook ter wereld veilig en gezond zijn!”

Vorig jaar heeft de FNV nog actie ondernomen tegen de levensgevaarlijke arbeidsomstandigheden bij de bouw van de stadions van het WK 2022 in Qatar. Hier zullen door de verschrikkelijk slechte arbeidsomstandigheden zo’n 4.000 arbeidsmigranten dood gaan bij de bouw van de stadions voor het WK.

De FNV heeft de FIFA opgeroepen te zorgen dat er geen doden meer vallen bij de bouw van WK-stadions. En is ook een petitie gestart onder haar eigen leden.  Hiernaast heeft de BWI (Internationale Bouw en Houtbond) verschillende grote sponsors als Adidas, Coca Cola en McDonalds opgeroepen te stoppen met sponsering , vanwege de arbeidsrechten van migrantenarbeiders.

Onderzoek
Amensty International heeft maart 2016 nog een onderzoek naar buiten gebracht waarin de verschikkelijke situatie van de arbeidsmigranten zichtbaar werdt. Amnesty riep zowel FIFA als de overheid van Qatar op deze onwenzelijke situatie te veranderen. Tot dan toe waren zowel FIFA als de overheid van Qatar apatisch.

Gelukkig zijn er ook nog kleine tekenen van verbetering. De nieuwe president van FIFA heeft opgeroepen tot nieuwe monitor groepen die de arbeidsomstandigheden van de WK-stadions gaan controleren.

Lees het hele artikel in Sport FM 16.4 dat op 24 augustus op de deurmat ligt!

FNV Sport&Bewegen

10-8-2016