Een derde van de verenigingskantines gezonder geworden

Een derde van de verenigingen (32%) geeft aan dat het aanbod in hun eigen verenigingskantine het afgelopen jaar gezonder is geworden. Bij verenigingen die van een kantine of horeca bij de sportaccommodatie gebruikmaken en geen eigen verenigingskantine hebben is dat 11 procent.

Onderzoek Mulier Instituut
Dit concludeert het Mulier Instituut in een onderzoek naar het (gezonde) assortiment in sportkantines en het beleid ten aanzien van roken en alcoholgebruik in sportkantines. Volgens twee derde van de sportverenigingen bestaat het assortiment in sportkantines uit meer ongezonde dan gezonde producten. Een op de tien verenigingen wil dat het aanbod in de kantine gezonder wordt en een derde van de verenigingen wil dat misschien. Met name verenigingen met jeugdleden willen een gezonder aanbod in de kantine. De resultaten zijn gebaseerd op onderzoek bij het Verenigingspanel, waarmee het Mulier Instituut de ontwikkelingen in de georganiseerde sport in Nederland volgt. Meer dan 2.000 verenigingen maken deel uit van het Verenigingspanel. De vragenlijst is bij 2.141 verenigingen uitgezet (respons: 516 (24%)). Klik hier voor meer informatie over het Verenigingspanel.

Rookverbod en alcoholbeleid
In bijna alle kantines is sprake van een rookverbod en is een alcoholbeleid van kracht. De belangrijkste zaken in het alcoholbeleid zijn geen alcohol schenken aan dronken kantinebezoekers, algemene huisregels voor het gebruik van alcohol en het vragen naar leeftijd bij alcoholverkoop. Klik hier voor de factsheet Gezonde sportkantines, assortiment, roken en alcohol (pdf).

Bron: Mulier Instituut
Kijk hier voor meer informatie over de Gezonde Sportkantine.
Kijk hier voor meer informatie over Vullen of Voeden / De Bewuste Voetbalkantine
Kijk hier voor informatie over de Gouden Sportkantine
Kijk hier voor de richtlijnen van het Voedingscentrum over de Gezondere Kantines

 

 

 

Sport FM geeft vanaf 2017 E-specials uit: digitale naslagwerken over alles dat met sportclubs en sportaccommodaties te maken heeft. Deze E-specials worden jaarlijks geüpdatet. Als abonnee ontvang je 4 keer per jaar Sport FM op de deurmat en 2 keer digitaal in jouw mailbox. Daarnaast kun je alle E-specials bekijken. Nog geen abonnee? Ga naar www.meerdansport.nl/lid-worden.