Respect! Daar draait het om in de gemeente Boekel. In het Brabantse dorp slaan sportverenigingen en scholen de handen ineen voor meer respect. Mede-organisatoren Gerard Nabuurs en Berry van de Wetering leggen uit hoe gemeente Boekel meer respect toont. In de geprinte uitgave van Sport FM al een uitgebeid artikel, nu ook op www.meerdansport.nl de interviews op video beschikbaar. 

Tekst: Marc Doornekamp

Gerard Nabuurs en Berry van de Wetering zitten aan tafel in de bestuurskamer van voetbalvereniging Boekel Sport uit het gelijknamige Brabantse dorp. Het is tijd voor een evaluatie over de afgelopen periode waarin respect het onderwerp in Boekel was. Volgens Nabuurs (commissievoorzitter normen & waarden bij Boekel Sport) begon dit onderwerp te leven nadat grensrechter Richard Nieuwenhuizen door agressie op een voetbalveld kwam te overlijden. Dat haalde het landelijke nieuws en de impact was groot, ook bij Boekel Sport: “Het weekend erop werden alle wedstrijden afgelast en werden samenkomsten georganiseerd. Ook hier in Boekel. Toen is het woordje ‘respect’ echt gaan leven binnen Boekel”, herinnert Nabuurs zich de gebeurtenissen rondom Richard Nieuwenhuizen.

Rabobank Uden Veghel

Het boek kreeg in oktober 2015 een nieuw hoofdstuk toen in het Philips Stadion van PSV een nieuwe bijeenkomst werd gehouden. “Dat had Rabobank Uden Veghel georganiseerd. Als gastsprekers hadden ze onderwijskundige Marcel van Herpen (vroeger leerkracht in Boekel) en cultheld, oud-PSV’er en muzikant Björn van der Doelen. Het doel was na te denken over een invulling aan een veilige en leuke sportomgeving voor jeugdspelers waarbij het draait om respect en sportiviteit.  Tijdens deze avond zijn contacten geweest om dit onderwerp ook in Boekel gezicht te geven. Dus Rabobank Uden Veghel is de initiator van dit project en zij wilden een pedagogische aanpak uitrollen in hun werkgebied, waar Boekel ook onder valt. Als je het hebt over een pedagogische aanpak, dan spreek je over het onderwijs en (sport)verenigingen. Op die manier kwamen raakten wij betrokken bij het project”, vertelt Nabuurs.

U heeft een deel uit het artikel gelezen. Het hele artikel is beschikbaar voor abonnees van Sport FM, al meer dan 20 jaar het vakblad voor sportorganisaties. Voor €20,00 per jaar ben je al abonnee en dan krijg je 4x per jaar Sport FM op de mat, 4x per jaar een digitaal magazine, E-Specials over tal van onderwerpen en diverse digitale tools.

Ook abonnee worden? Dat is fijn, dan kunnen wij ons onafhankelijke werk blijven voortzetten.

Hier kan je je aanmelden