Steeds vaker horen we berichten over crypto currency (zoals de Bitcoin) en Blockchain. De vraag is, of je daar als sporter en/of sportbestuurder ‘iets’ mee moet?

Soms wil je mee op iets nieuws, en blijkt het een tijdelijke hype en is alle energie voor niks geweest; soms wacht je te lang…en zijn er al zoveel mensen je voorgegaan, dat het nieuwe ervan af is en je er dus nauwelijks meer mee kunt winnen. Net als met ondernemen, je moet weten wanneer je in moet stappen, en wanneer niet. Nu is dat met ‘nep-geld’ en blockchains natuurlijk niet zo makkelijk.

Ten eerste: wat is het eigenlijk en wat moet ik ermee. En ten tweede: gaat het wel over sport? Hoe de techniek van blockchain precies in elkaar steekt, is een technisch verhaal. Daar zal ik u nu niet mee vermoeien. Maar het heeft vooral te maken met de veiligheid en eigendom van online gegevens en transacties. Geld, identiteitsgegevens, medische dossiers: alles wordt tegenwoordig opgeslagen in aparte databases. Deze databases worden op één centrale plek bijgewerkt en beheerd. De veiligheid hiervan is afhankelijk van de veiligheid en betrouwbaarheid van het systeem en de systeembeheerder. Dat maakt deze systemen duur, langzaam en fraudegevoelig.

Bij de blockchain is er niet meer één eigenaar die alle gegevens op één plaats beheert, maar heeft iedereen een overzicht van alle gegevens. Kern van de zaak is, dat het altijd traceerbaar waar de gegevens vandaan komen én kunnen er geen nieuwe gegevens zomaar uit het niets ontstaan. E

U heeft een deel uit het artikel gelezen. Het hele artikel is beschikbaar voor abonnees van Sport FM, al meer dan 20 jaar het vakblad voor sportorganisaties. Voor €20,00 per jaar ben je al abonnee en dan krijg je 4x per jaar Sport FM op de mat, 4x per jaar een digitaal magazine, E-Specials over tal van onderwerpen en diverse digitale tools.

Ook abonnee worden? Dat is fijn, dan kunnen wij ons onafhankelijke werk blijven voortzetten. Hier kan je je aanmelden.