Ook dit nummer bevat weer tal van boeiende en interessante artikelen en informatie zoals:

Kansen voor sportclubs: ga retailen!
Het aantal mensen dat lid is van een sportvereniging daalt en blijft dalen. Er zijn clubs met wachtlijsten, maar de toekomst van veel – veelal kleinere – verenigingen is ongewis. In 2006 was 42 procent van de Nederlanders lid van een sportclub, in 2014 was dat 31 procent en in 2030 is het 19 procent. Tijd dus om na te denken over extra inkomsten. Wellicht is de sportvereniging als retailer een optie.

Het royeren van leden: wettelijk kader
Het uitschelden van trainers, misdragingen bij wedstrijden of wangedrag van ouders. Helaas komen dit soort incidenten (regelmatig) voor binnen sportverenigingen. Maar wanneer is dergelijk gedrag dusdanig ernstig dat dit beëindiging van het lidmaatschap rechtvaardigt? In dit artikel gaan Frank Verlaan en Amajanti van de Beek van CMS in op de omstandigheden wanneer een bestuur van een vereniging een lid mag ontzetten uit het lidmaatschap.

Special Dag van de Sportaccommodatie:
Plattegrond en lezingen: Wie staat waar op de Dag van de Sportaccommodaties? En welke lezingen kan je volgen?
Gratis kaarten? Klik hier!
Programma lezingen bekijken? Klik hier!
Sfeerimpressie zien van vorig jaar? Klik hier!

Hybride velden, de ideale mix voor de toekomst?
De discussie is weer opgelopen: natuurgras of kunstgras? De lobby vanuit het betaalde voetbal om in de stadions het kunstgras in de ban te doen is groot. En dat terwijl nu bij bijna alle amateurclubs is voldaan aan de behoefte voor kunstgras. Logisch, want waar de norm voor kunstgras 1500 bespeelbare uren is, blijft die van natuurgras ver achter. Daar blijft de meter steken op ongeveer 500 uur. De kunstgrasleveranciers maken zich op voor de zich aandienende vervangingsmarkt. Dat zal dus wel weer kunstgras worden. Of toch niet?

Verzekeringspremies kunnen goedkoper:
Ruim een jaar geleden publiceerden we in SportFM een artikel over twee ondernemers die zich wilden mengen in de strijd om de verzekeringen van sportclubs. En dan hebben we het over de verzekering van het clubhuis, de inventaris, de voorraad, de aansprakelijkheid, de lichtmasten en dergelijke. Hun missie was toen om dertig miljoen voor de sport te besparen. We zijn ruim een jaar verder. Hoe is het met die ambitie? Tijd om de initiatiefnemers eens nader aan de tand te voelen.

E-special Sportaccommodatie van de toekomst:
Een multifunctionele sportaccommodatie is een accommodatie die voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden: de sport waar de accommodatie (bijvoorbeeld de hockeyclub) in eerste instantie voor bedoeld was, een andere sport of totaal andere activiteiten (bijvoorbeeld buitenschoolse opvang). Met het Sportaccommodatie van de Toekomst panel spraken we over de kansen voor de sport, maar ook de struikelblokken. Clubs die niet mee willen met de tijd dat hun accommodatie de hele dag gebruikt wordt en bonden die tegenhouden dat er andere belijning op een sportveld komt.

En verder:

  • Column Peter Scholten: ‘Follow the money’
  • Walking Football: Doel of middel?
  • Servicepagina’s: wat vind je allemaal op onze website?
  • Homoacceptatie: Nog een lange weg te gaan
  • Column Lutger: ‘Race to the bottum’
  • De ondernemende sportclub: GolfClub Kromme Rijn
  • LED verlichting voor indoor sports

Wilt u ook de komende editie op de deurmat? Word dan abonnee! Sport FM is al meer dan 20 jaar het onafhankelijke platform voor sportbestuurders. Als abonnee ontvangt u 4 keer per jaar Sport FM in de bus, 2x per jaar het digitale magazine, heeft u toegang tot het redactionele archief, wordt u uitgenodigd voor onze gratis bijeenkomsten, heeft u gratis toegang tot de E-Specials en nog veel meer. Dit alles voor slechts het Jubileumtarief van € 20,00 voor het eerste jaar, daarna € 40,00. Nog geen abonnee? Klik hier om abonnee te worden. Op de hoogte blijven via Facebook? Like us here.