“Sport Toekomst Verkenning” geeft inzicht in verwachtingen

Het aantal mensen dat lid is van een sportvereniging daalt en blijft dalen. Sommige clubs hebben wachtlijsten, maar de toekomst van veel kleinere verenigingen is ongewis. In 2006 was 42 procent van de Nederlanders lid van een sportclub, in 2014 was dat 31 procent en in 2030 is het 19 procent. Dat voorspellen het Sociaal en Cultureel Planbureau en het RIVM in het rapport  “Sport Toekomst Verkenning” dat onlangs verscheen.

 


Sportdeelname

Steeds meer mensen sporten louter om hun gezondheid en conditie te verbeteren, niet om competitie te spelen of sociaal actief te zijn. Door virtuele coaches, apps en sportscholen wordt sporten steeds ‘autonomer’.

Jongeren
Een groot probleem is dat jongeren netto minder intensief sporten. Zij brengen steeds meer tijd door achter de computer dan op het sportveld. Hierdoor hebben sportverenigingen minder leden. Een positief signaal is overigens dat scholen steeds meer aandacht besteden aan bewegingsonderwijs.

Ouderen en migranten
De afname van geregistreerde sporters komt ook door de toename van het aantal ouderen en niet-westerse migranten. Zij sporten over het algemeen minder bij een club.

Vrijwilligers
De eeuwige zoektocht naar bevlogen vrijwilligers is ook nog altijd een heet hangijzer in het verenigingsleven. Volgens het rapport is zo’n twaalf procent van de Nederlanders vrijwilliger. Dat aantal zal naar verwachting gelijk blijven of zelfs licht afnemen.

Geld
Verder speelt geld een rol. Ondanks dat sport veel aandacht krijgt vanuit de nationale overheid, moeten gemeenten volop bezuinigen. Ook zijn steeds minder sportverenigingen financieel gezond, mede door een afname in sponsoring. Daarnaast lopen de inkomsten uit de Lotto terug. Gevolg: de contributies stijgen, waardoor burgers hun lidmaatschap aan de wilgen hangen. Te beginnen met mensen met lagere opleidingen en inkomens.

 

Sport FM geeft vanaf 2017 E-specials uit: digitale naslagwerken over alles dat met sportclubs en sportaccommodaties te maken heeft. Deze E-specials worden jaarlijks geüpdatet. Als abonnee ontvang je 4 keer per jaar Sport FM op de deurmat en 2 keer digitaal in jouw mailbox. Daarnaast kun je alle E-specials bekijken. Nog geen abonnee? Ga naar www.meerdansport.nl/lid-worden.